От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

Low-Cost Multi-touch - интерактивна дъска чрез Nintendo Wii

19 Август 2010 / 15:40  |  Автор: acho  |   | Рубрики: Технологии

Предлаганото решение е първоначално разработено от Джони Чинг Лий [1] и е базирано на използването на части от конзолата Nintendo-Wii. Специфично за конзолата е, че дистанционното отчита движението на тялото, което позволява реалистично да се играят игри като голф, боулинг, тенис, бокс и т.н. Конекцията между дистанционното и конзолата се осъществява с помощта на инфрачервена камера, която може да се оползотвори за създаването на евтин вариант на интерактивна дъска. 


фиг. 1 - Схема на работата на периферните устройства при интерактивна дъска с ултразвукова писалка


"Дистанционното на Wii разполага с Bluetooth, чрез който може лесно да се свърже с компютър. Разпознава се като безжичен джойстик. Инфрачервената камера във Wii засича всички източници на инфрачервена светлина, а софтуер ги превръща в клипове върху обикновена бяла дъска, стена, екран на компютър или друга повърхност"[2]. 

фиг. 2 - Схема на работа на периферните усптройства при интерактивна дъска реализирана с помощта на Nintendo Wii


Управлението на компютъра се осъществява чрез комуникацията на Nintendo – Wii с IR LED (инфрачервен диод) Vishay TSAL6400s  или алтернативен на него.

фиг. 3 -
Vishay TSAL6400S

При стандартните интерактивни дъски за калибриране на писалката, с която се управлява компютърът, се използва ъглов калибратор, поставен в някой от ъглите на дъската, т.е. така фиксирано устройството трудно може да бъде пренасяно в друг кабинет или зала. 

фиг. 4 - Ъглов калибратор за интерактивна дъска


Технологията на Low-Cost Multi-touch дъските, използващи Nintendo – Wii, разрешават проблема с мобилността на интерактивните дъски, тъй като единственото условие при калибрирането на дистанционното е то да бъде разположено под 45 градусов ъгъл между биймъра и материала, върху който той прожектира.
фиг. 5 - Схема за изработване на инфрачервена писалка

Плюс на предлаганата технология е нейният софтуер – този, който се използва за калибриране на дъската и писалката, и този за управление на връзката между компютъра и показалката:  • Visual C# Express [3], който е необходим за стартирането на Wii C#[1]

  • DirectX SDK [5]

  • Wiimote Multipoint Grid [6]
Допълнителна информация

В блога на Боян Юруков е демонстрирана същата идея но без използване на биймър. Това не ограничава използването на технологията до touch манипулации тъй като биймъра се използва само за увеличение на образа (фиг. 2) т.е. ако се използва подходящ софтуер (графичен редактор, игра или др.) за демионстрация, потребителите могат да разполагат с до четири писалки едновременно (multi-touch). Важно

Използването на бикновенна web камера със CCD сензор има същият ефект използването на Nintedo Wii Remote Controler. Условието е да се премахме филтъра на обектива за инфрачервена светлина. Видео: http://www.youtube.com/watch?v=2ENjwF0-lOsИзползвани източници:


 КОМЕНТАРИ
Анонимен    9 Септември 2010 / 21:13  

Десислав Александров
Ще го пробвам скоро. Мога ли да разчитам на съдейстие ако се наложи ? Благодаря предварително. Моят имейл е : desoalexandrov@gmail.kom
acho    10 Септември 2010 / 14:14  

Ангел Ангелов
Разбира се!
Анонимен    12 Септември 2010 / 20:38  

Русе
С нетърпение очакваме по подробни разяснения за софтуера, как да си направим IR-писец и какво още е необходима, за да имаме интерактивната дъска.

Стефан
Анонимен    29 Октомври 2010 / 17:51  


Както разбирам за такава дъска ми трябва дистанционно от Nintendo ,което е с инфрачервена камера Wii , писалка с инфрачервен диод , и блутут адаптер(аз имам Blue soleil). Дистанционното ще засече ли всяко инфрачервено излъчване?Софтуерът,който калибрира става ли за всеки компютър?
Миглена
acho    30 Октомври 2010 / 08:55  

Отговор:
Wii remote на Nintendo засича всяко инфрачервено излъчване. Пример за това на различните тренинги съм показвал с програмата Paint и запалка. Wii remote улавя светлината от огъня на заплаката в IR спектър и може да рисувате с пламъка от нея. Софтуера, който калибрира е тестван на всички версии на Windows - работи си перфектно.
Анонимен    15 Ноември 2010 / 13:37  

въпрос
За да се ползва тази интерактивна дъска, необходим ли мултимедиен проектор

ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: Ангел
Фамилия: Ангелов
Пол: Мъж
Град: Шумен
Възраст: 41
Дата на регистрация: 8 Декември 2008
РУБРИКИ В МОЯ БЛОГ